Továbbképzés az AK segítségével

Legutóbb azt ígértem, hogy a képzésekről fogok egy kicsit írni. Bejegyzéseimben már érintőlegesen foglalkoztam ezzel a témával (lásd itt), de leginkább csak a német tanfolyamokról és a teljesen ingyenes lehetőségekről tettem említést. Ebben a cikkben döntően az Arbeiterkammer által részben finanszírozott képzésekről igyekszem néhány sort írni.

Mielőtt ténylegesen belekezdenék, szeretnék egy friss statisztikai felmérést mutatni, ami 2015 áprilisában készült az AMS jóvoltából. Eszerint a munkanélküliek aránya a következőképp oszlik meg Ausztriában képzettség szerint:

Munkanélküliek Ausztriában képzettség szerint

AMS Statisztika 2015 április

Egy kis magyarázatra szorul az ábra. A rövidítések a következő fogalmakat takarják:

Uni, FH, Akademie: felsőfokú képzettség (egyetem, főiskola, posztgraduális képzések)

BHS / BMS: középiskolai végzettség (szakközépiskola, polytechnikum)

AHS: Gimnázium

Lehre: gyakorlatorientált oktatás középfokú végzettség után

Pflichtschule: ez a magyarországi általános iskolának felel meg

A felmérés egyértelműen azt bizonyítja, hogy bár a jó képzettség önmagában nem garancia az elhelyezkedésre, viszont hosszútávon kifizetődő. Biztosan sokan vagyunk abban a helyzetben, hogy a rossz anyagi háttér miatt egyszerűen nem tudunk sok pénzt kiadni tanfolyamra. Bár érezzük, hogy hasznos lenne a szakmai fejlődésünk érdekében, a pénztárcánk viszont nem engedi. Mit lehet ilyenkor tenni? Nulla befektetéssel csak az AMS segíthet elindulni, viszont némi félretett pénzzel már van esély egy jobb szakmát tanulni. Én az utóbbi néhány hétben a bfi-nél jártam egy AMS által finanszírozott tanfolyamra. Szerencsém volt, mert az AMS a megszerzett bizonyítvány (Zeugnis) után egy az egyben állta az 1500 EUR-s képzés költségeit. A képzések ára egyébként – a munkaerőpiaci kereslet-kínálattól függően – akár 8-10 ezer EUR-ra is rúghat. A bécsi munkavállalói kamara emiatt több lehetőséget kínál a támogatásra. Lássuk, milyeneket!

AK Bildungsgutschein

A képzési utalvány (AK Bildungsgutschein) csak azoknak jár, akik már dolgoztak Bécsben és itt is laknak. A tagság a bécsi munkaviszony létrejötte után automatikusan lép életbe. Ebben az esetben havonta egy, a nevünkre címzett újságot (A címe: AK FÜR SIE) küldenek ki postán, amin a tagsági számunk is szerepel. A kamara összesen 120 EUR-val járul hozzá a képzések díjához, amelyet egy vagy akár több tanfolyamra is fel lehet használni.
Ami nagyon fontos, hogy a gyes-ről visszatérni szándékozó szülőknek, illetve azoknak, akik iskolai végzettségüket utólag kívánják megszerezni, 170 EUR támogatást nyújtanak. Azt, hogy Ausztria mennyire gyerek- és családbarát ország, abból is kitűnik, hogy sokszor a tanfolyamokon részt vevő szülőknek gyerekfelügyeletet is felajánlanak annak érdekében, hogy a tanulást és a családi teendőket könnyebben össze lehessen egyeztetni.

Bildungsteilzeit

Ha valaki munka mellett szeretne képzettséget szerezni, 2013 július 1. óta lehetősége nyílik részmunkaidőre váltania munkahelyén és a „kiesett” időt jövedelemkiegészítésként (Lohnersatz) megkapni. Ez a kiegészítés kevesebb pénzt jelent, mint hogyha továbbra is ebben az időben dolgoznánk, viszont a részmunkaidős állásokért kapott bérnél több. Ehhez a lehetőséghez azonban minimum 6 hónapos egybefüggő munkaviszonyt kell igazolni ugyanazon a munkahelyen, valamint a munkáltató írásos beleegyezése is szükséges. A képzési idő 4 éven belül minimum 4, maximum 24 hónapig tarthat. A munkaidő legalább 25 %-kal és legfeljebb 50 %-kal csökkenthető le, azaz például 40 órás munkahétről maximum 20 órás munkahétre térhetünk át.

Bildungskarenz

Az úgynevezett „tanulmányi szabadság” (Bildungskarenz) a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodásból indul ki. Ez a támogatási lehetőség már 6 hónapos munkaviszony után kérhető (4 év alatt akár megszakításokkal, de ugyanannál a munkáltatónál kell dolgozni), ha minimum heti 20 órában vagyunk foglalkoztatva. Amit itt fontos megjegyezni, hogy nem csak belföldi, hanem akár külföldi képzésekre is vonatkozik, ha az az illető szakmai fejlődéséhez járul hozzá. A képzési idő 2-14 hónap lehet 4 év alatt.

Fach­kräf­te-Sti­pen­di­um

A hiányszakmákra vonatkozóan (a listát itt találod) létezik egy úgynevezett „szakképzési ösztöndíj” (Fach­kräf­te-Sti­pen­di­um), amelyhez az Arbeiterkammer az elmúlt 15 éven belül minimum 4 éves bejelentett munkaviszonyt, valamint felsőfokúnál alacsonyabb képzettséget ír elő. A diploma tehát ebben az esetben kizáró ok, viszont a szakmunkákat nagyra becsülik, mert a munkaerőpiaci hiány óriási. 2014. szeptemberében bevezettek egy szabályozást, amely lehetővé teszi, hogy azok, akik a munkanélküli járadékot (Arbeitslosengeld) vagy munkanélküli segélyt (Notstandshilfe) kapnak, igényt nyújthassanak be erre az ösztöndíj lehetőségre. Ez a szakmai fejlődés lehetősége mellett anyagilag is jelentős segítség. Ebben az esetben a legfeljebb 3 évig tartó képzéshez az AMS havonta 828 EUR-t folyósít. Tekintve, hogy a munkanélküli segély körülbelül 650 EUR havonta, nem nehéz belátni, hogy ez az ajánlat igencsak figyelemreméltó. Amit még hozzáfűznék, hogy a szakképzési ösztöndíjat nem lehet Ausztrián kívül felhasználni.

Akit érdekel, hogy hogyan kaphat még ennél is magasabb összegű támogatásokat, annak következő bejegyzésemet is figyelmébe ajánlom. Viszlát legközelebb! 🙂

További szép napot! 🙂

Szólj hozzá!