Wiener Bildungspass – segítség a beilleszkedéshez

Aki még csak néhány éve él Bécsben, vagy még csak fontolgatja, hogy esetleg itt telepedne le, annak azt javaslom, hogy az önkormányzat tájékoztató előadásain és tanácsadásain (Start Coaching) vegyen részt, mert érdemes. Sok bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat, ugyanis a hivatalokban vagy nincs idejük az ügyintézőknek mindenről  részletesen beszámolni, vagy egyszerűen nem veszik a fáradságot, hogy a fontos dolgokról tájékoztassák a helyi ügyintézésben még járatlanokat. Saját tapasztalatom az, hogy az EU-s tagállamokból érkezők nagy része igyekszik a német nyelvet a lehető leggyorsabban és legjobban elsajátítani, ennek ellenére nagy segítség az újonnan betelepülőknek, ha a kezdetek kezdetén saját anyanyelvükön (a mi esetünkben magyarul) hallgathatják a legfontosabb tudnivalókat.

Hogyan induljunk el?

Ha már van hol laknunk (és az állandó lakcímként van bejelentve) és a kezdeti időszakot hasznosan, tanulással szeretnénk eltölteni, elsőként az önkormányzat egyik hivatalánál (Wiener Integrationsfond – M17) igényelhetünk egy úgynevezett „Bécsi képzési igazolványt (Wiener Bildungspass-t)” és beiratkozhatunk egy kurzusra a nevesebb képzési központok (WIFI Wien, BFI Wien) egyikénél. Tapasztalatok szerint sokszor ennek a két intézménynek a végzőseit keresik a hirdetésekben.

Mi az a Wiener Bildungspass?

Ez az igazolvány arra szolgál, hogy segítse egy úgynevezett „Start Coaching” keretében – elsősorban – azokat, akik legfeljebb két éve telepedtek le Bécsben. A program az új bevándorlókat segíti szakmai és magánéleti kérdésekben különböző nyelveken, köztük magyarul is. A tanácsadást azok vehetik igénybe, akik a bevándorlási hivatal (MA 35) által kiállított állandó tartózkodási engedéllyel (Anmeldebescheinigung), vagy lakcímkártyával rendelkeznek.
A program tartalmaz egy első egyéni konzultációt, amelynek keretében a résztvevőket tájékoztatják az első szükséges hivatalos lépésekről, a tanácsadási lehetőségekről, illetve a nekik megfelelő német tanfolyam (maximum B1+ szintig) keresésében is segítenek. Ehhez állítják ki az úgynevezett „Wiener Bildungspass”-t, amelyben rendszeresen bejegyzik a nyelvtanfolyamon, tanácsadáson és az egyéb képzéseken való részvételt. Ezek a kötelező tanfolyamok az integrációt segítenék, de tapasztalatom szerint a követelmények nem túl magasak, így sokan sajnos megrekednek az alapszintű nyelvtudásnál. Az itteni boldoguláshoz azonban hosszútávon legalább egy erős középfokú nyelvtudás (legalább ÖSD B2-es szint) kell, ha nem akarunk állandóan kisegítő munkát végezni és minden ügyintézéshez egy tolmácsot magunkkal vinni.

Tanfolyamok AMS támogatással vagy anélkül

Aki még munkát keres és regisztrálta magát munkanélküliként az AMS-nél, az jó eséllyel tud részt venni ingyenes német tanfolyamokon B2 szintig. Az ennél magasabb szintű nyelvtanulást viszont már nagyon alaposan meg kell indokolni, hogy a támogatást megkapjuk. Eddig a szintig csak kevesen jutnak el, mert az álláskeresők többsége kevésbé képzett és őket a maximum középfokú nyelvtudással már elvileg el tudja helyezni a munkaügyi hivatal.
Akkor már más a helyzet, ha valaki olyan pozícióban szeretne dolgozni, amely megköveteli a minimum erős C1-es, gördülékeny és igényes kommunikációt (például egy irodai álláshoz). Ebben az esetben vagy befizetjük magunknak a tanfolyamot (ha van annyi félretett pénzünk), vagy az AMS-t igyekszünk észérvekkel meggyőzni, hogy az elhelyezkedésünkhöz hatalmas szükségünk lenne a kiváló nyelvtudásra és ha szerencsénk van, beíratnak bennünket egy általuk finanszírozott kurzusra. Ugyanez vonatkozik a szakmai képzésekre is azzal a különbséggel, hogy a beiratkozáshoz legalább középfokú ÖSD nyelvvizsgát követelnek, hogy a résztvevők biztosan mindent pontosan értsenek és gond nélkül el tudják sajátítani a tananyagot.

Ha munkakeresőként az AMS mégsem támogat bennünket a kiszemelt kurzus elvégzésében, vagy már dolgozunk és emellett szeretnénk magunkat nyelvileg vagy szakmailag továbbképezni, akkor is van lehetőség arra, hogy mindehhez támogatást kapjunk teljesen vagy részben. Ehhez nyújt hatalmas segítséget egy szervezet. Erről a lehetőségről a következő posztomban fogok írni.

Szólj hozzá!