Így tanulj új szakmát akár ingyen

Gyakran hallom azt a kijelentést, hogy ha már régóta egy területen dolgozunk, akkor szinte lehetetlen pályát módosítani vagy váltani. Sokan kezdik itteni életüket úgy, hogy valamilyen kisegítő állást vállalnak és az esetek többségében ott is ragadnak. Azonban egyre többen vannak, akiknek sikerült ebből kitörniük és most már olyan munkát végezhetnek, amelyben jól érzik magukat. Ha Te is szívesen tanulnál valamit, de a méregdrága tanfolyamok láttán inkább meggondoltad magad, akkor most arra biztatlak, hogy ne tedd és ne mondj le az álmaidról!

Bécs évek óta küzd az egyre növekvő munkanélküliséggel, ezért nagy hangsúlyt fektet az elhelyezkedési esélyek javítására, illetve a képzések támogatására. A munkanélküliek többségét a képzetlen és német nyelvet nem (vagy alig) beszélők teszik ki, de folyamatosan nő azoknak a száma, akik újra az eredeti szakmájukhoz térnének vissza, vagy új szakmát tanulnának. Releváns szakmai tapasztalat hiányában azonban csak egy módon van esélyük elhelyezkedni: naprakész, friss tudással.

A Praterstern közelében található Bécsi Munkavállalók Támogatási Alapja (másnéven WAFF – Wiener ArbeitnehmerInnen Förderungsfonds) számtalan programot indít, amelyek keretében akár több ezer EUR támogatással segíthet bennünket az általunk vágyott oklevél megszerzéséhez. A WAFF-ot 1995-ben alapították munkavállalói érdekvédelmi szervezetek azzal a céllal, hogy a bécsiek szakmai fejlődését támogassák, a munkaerőpiacon fennálló hátrányos helyzetet felszámolják, valamint biztosítsák a nők és férfiak közötti esélyegyenlőséget. Honlapjukon (http://www.waff.at) azt olvashatjuk, hogy 2020-ig kitűzött céljuk az alacsonyan képzettek számának csökkentése. Ha fejlesztenéd a nyelvtudásod vagy inkább valamelyik szakmát tanulnád, érdemes hozzájuk egy személyes tanácsadásra időpontot kérni, hogy a lehető legjobb megoldást találják meg számodra.

Kiket támogat a WAFF?

Az első és legfontosabb kritérium az, hogy rendelkezzünk Bécsben bejelentett állandó lakcímmel (Hauptwohnsitz).
Emellett kell, hogy legyen általános társadalombiztosítási jogviszonyunk (az ASVG – Allgemeines Sozialversicherungsgesetz értelmében). Ebbe a körbe tartoznak azok, akik rész- vagy  teljes munkaidőben dolgoznak, szabad foglalkozásúak, szakmai gyakorlaton vesznek részt egy munkáltatónál, illetve gyakornokként dolgoznak egy cégnél.
Az AMS-nél regisztrált munkanélkülieknek a WAFF az AMS-el együttműködve igyekszik támogatást nyújtani.

WAFF által indított programok

A „Karenz und Wiedereinstieg” program azokat célozza meg, akik munkaviszonnyal rendelkeznek és szülés előtt állnak (anyasági védelem, vagy másnéven Mutterschutz alatt lévők), vagy már Gyes-en vannak (a gyerek 2. életévének betöltéséig), vagy Gyes után szeretnének újra dolgozni és ehhez lenne szükségük valamilyen friss tudásra. Ehhez egy előzetes konzultáció alkalmával tisztázniuk kell, hogy milyen képzésre lenne ténylegesen szükségük és miért. Ebben az esetben a tanfolyam költségeit teljes egészében finanszírozzák, de maximum 2700 EUR összegig.

Kifejezetten a nők esélyegyenlőségeit segíti a „FRECH – Frauen ergreifen Chancen” program, amelyet olyan munkaviszonyban lévő nők vehetnek igénybe, akik havi fizetése a nettó 1800 EUR-t nem lépi túl és új szakma tanulását tervezik. A tanácsadás és az anyagi támogatás mellett van lehetőség részt venni Workshop-okon és előadásokon is. A szervezet  ebben az esetben a költségek 90 %-át fedezi, de maximum 3700 EUR összegig.

A „Chancen-Scheck” (azaz Esély Csekk) azoknak segít, akik vagy az első szakmájukat szeretnék megszerezni, vagy külföldi végzettségüket ismertetnék el Ausztriában, illetve szakmai továbbképzéseken kívánnak részt venni. Az első szakma megszerzésénél és a honosítás esetén a képzési díj 90 %-ának átvállalásával (maximum 3000 EUR-ig) segítenek, a szakmai továbbképzéshez pedig a képzési díj 90 %-át (maximum 1000 EUR-t) térítik vissza a sikeresen letett vizsgákat követően.

Ha a havi nettó jövedelmed nem lépi túl az 1800 EUR-t, akkor a „Doppelter Weiterbildungs-Tausender” program jó megoldás lehet arra, hogy négy év alatt a maximum 2000 EUR rendelkezésre álló összeget egy számodra hasznos képzésre fordítsd.

A Bildungskonto (igénylése itt) olyan képzéstámogatási „számla”, amelyet felhasználhatunk arra a célra, hogy utólagos anyagi támogatást kaphassunk egy szakmai képzettség megszerzéséhez. Ehhez egy WAFF által elismert oktatási intézményt kell kiválasztanunk és már kezdhetjük is a tanulást. Amint a kurzust elvégeztük, az oklevél, valamint a tanfolyamról kiállított számla bemutatásával a kurzust követő 3 hónapon belül visszaigényelhetjük a tanfolyami díj egészét- vagy részét a támogatás nagyságától függően.

A Bildungsbonus (online igénylőlap itt) elsősorban a fiatalokat, illetve szakmával még nem rendelkezőket célozza meg. Ennek keretében az érettségi, illetve szakmai anyaggal bővített érettségi megszerzését finanszírozzák.

További részleteket a www.waff.at oldalon vagy személyesen az irodájukban (1020 Wien, Nordbahnstraße 36) találhattok. Sok sikert és jó tanulást! 🙂

Szólj hozzá!