Kirándulás kevesebb pénzből: ezt tudja a Niederösterreich Card

Az egyre melegebb idő beköszöntével a nyaralás mellett lassan tervezgethetjük a szabadidős programjainkat is. A bezártságból végre kimozdulhatunk a friss levegőre vagy választhatunk valamilyen nem szabadtéri kikapcsolódást. Legyen szó akár egy múzeumlátogatásról, egész napos kirándulásról vagy strandolásról, a Niederösterreich Card (Alsó-Ausztria Kártya) segítségével jelentősen több pénz marad a pénztárcánkban.

Mi az a Niederösterreich Card?

A Niederösterreich Card (Alsó-Ausztria Kártya vagy röviden NÖ-Card) – amelyet Alsó-Ausztria Turisztikai Hivatala bocsát ki – évek óta a legnépszerűbb kiránduló- és szabadidős kedvezményekre jogosító kártya Ausztriában és egyben Alsó-Ausztria egyik legerősebb márkája.

„2006-os alapítása óta az Alsó-Ausztria-kártyát eddig kétmillió alkalommal adták el. Alsó-Ausztria az első számú kirándulóhely Ausztriában, és a NÖ-CARD jelentős szerepet játszott ebben a sikertörténetben. De különösen az elmúlt két szezonban a jelenlegi helyzet nagy kihívást jelentett kirándulóhelyeink és együttműködő partnereink számára. A világjárvány miatt a 2019/2020-as szezonban 167 000 darabról a 2020/2021-es szezonban mintegy 120 000 darabra csökkent a kártya-értékesítés. A nehézségeket tekintve ez nagyon jó szám.” (Jochen Danninger, forrás:  tourismuspresse.at)

Jochen Danninger, turisztikai tartományi tanácsos (Tourismuslandesrat) szerint a legnépszerűbb kirándulási célpontok között 2021-ben többségében a szabadtéri úti célok szerepeltek (tudtuk meg a tourismuspresse.at oldalról). A kártya tehát elsősorban a kirándulóturizmusra alapozza fő bevételi forrását, méghozzá igen sikeresen.

A Niederösterreich Card felmutatásával egy éven keresztül (jelenleg 2022. április 1. és 2023. március 31. között) Ausztria számos tartományában több mint 300 helyszínen (kirándulóhelyeken, múzeumokban, várakban, sőt még a strandokon is) ingyenes vagy kedvezményes a belépés. Az úticélok és az igénybevehető kedvezmények ráadásul évről évre bővülnek.

Ki válthatja ki és mennyibe kerül?

A Niederösterreich Card-hoz bárki hozzájuthat, aki az éves díjat kifizeti. Ennek értelmében nem csak az Ausztriában élők, hanem külföldiek részére is elérhetőek a kártya által nyújtott kedvezmények.

NÖ Card regisztráció

2022-ben új Niederösterreich Card kiváltása felnőttek részére 63 euróba, gyerekek részére (6-16 éves kor között) 32 euróba kerül. Fontos, hogy a kártyát a vásárlástól vagy átvételtől számított 48 órán belül regisztrálni kell a My CARD felületen. 6 éves kor alatti gyermekek részére ingyenes a belépés, ha az őt kísérő felnőtt rendelkezik érvényes Niederösterreich Card-dal.

Meglévő NÖ-Card esetén (amely 2013. április 1. óta legalább egy szezonban aktív volt) hosszabbításra (ezen a linken érhető el) már idén január 1.-től van lehetőség. A meghosszabbítás felnőttek részére 58 euró, 6-16 éves kor között pedig 29 euró.

Niederösterreich Card kedvezmények

A Niederösterreich Card partnerei elsősorban Bécs és környékén kínálnak kedvezményes vagy ingyenes lehetőségeket, de akad néhány ajánlat Stájerországból (Steiermark), Felsőausztriából (Oberösterreich), sőt Salzburg-ból is. A választék elég széles skálán mozog (Ide kattintva megnézheted a teljes listát). Találhatunk a partnerek között kastélyokat, múzeumokat, állatkerteket, vasúti- és hajótársaságokat, fürdőket, élményparkokat, natúrparkokat, szálláshelyeket, éttermeket, valamint egyéb sport- és szabadidős tevékenységeket. Az Ersparnis Check oldalon pedig megtudhatod, hol mennyit spórolhatsz a kártyáddal.

Semmering hegyek

A legkedveltebb ajánlatok közé tartozik a Schneebergbahn, a Stadt Haag állatkert Salabergben, a Schallaburg-i kastély, a Tulln-i kert és a Rax kötélvasút.
Schneeberg és környéke csodálatos kirándulóhely családosoknak, ráadásul a kisvasúton útközben több nyelven (köztük magyarul is) hallhatunk tájékoztatót. A Baumgartner megállóban friss óriásbukta kapható, a hegy tetején található menedékházakban (Hütte) pedig helyi specialitásokat kóstolhatunk meg igazi osztrák hangulattal fűszerezve.

Főszezonban (július 1. és szeptember 30. között) egy 4 fős család, azaz 2 felnőtt és 2 hat évnél idősebb gyerek részére a Schneebergbahn-nal egy oda-vissza út 116 euróba (azaz 2 x 39 Euró + 2 x 19 Euro) kerül teljes áron. Azonban Niederösterreich Card felmutatásával mindez egy évben egyszer ingyenes. Így már éves szinten akár 1-2 kirándulás után megtérül a kártya ára.

Prater_Vienna

Forrás: pixabay.com

A kártyával Bécsben – a teljesség igénye nélkül – felülhetünk a bécsi óriáskerékre a Prater-ben, beléphetünk a Donauturm-ba (ahonnan magasból szemlélhetjük Bécset és környékét), ellátogathatunk a Csokoládé Múzeumba (Bécs 23. kerületében) vagy utazhatunk a nosztalgia villamossal (Vienna Ring Tram) és Bécs legszebb városrészeit csodálhatjuk meg.

pancsoló gyerekek

Forrás: pixabay.com

A kártyatulajdonosok 50 százalékos kedvezményt érvényesíthetnek a Therme Laa napijegyének árából (szaunahasználattal együtt). Féláron látogathatják továbbá a Madame Tussauds panoptikumot, a Time Travel Vienna-t (ahol élethű időutazást tehetnek Bécs történelmében).

…és még több kedvezmény

A már említett szabadidős programokon túl más szolgáltatásokra is igénybe lehet venni a Niederösterreich Card-ot.

A nextbike-nál a kártyatulajdonosok egy teljes napra ingyenesen bérelhetnek kerékpárt, hogy felfedezhessék Alsó-Ausztria legszebb tájait. A 10 euró értékű ingyenes utazást a nextbike ügyfélprofiljában a Niederösterreich Card kártyaszámának megadása után aktiválják. A nextbike több mint 900 kerékpárral és 205 kölcsönző állomással rendelkezik összesen 58 településen. A kibérelt biciklit akár egy másik településen található nextbike kölcsönző állomáson is leadhatjuk, így akár nagyobb biciklitúrák is könnyedén tervezhetőek. A szolgáltatás okostelefonon a nextbike App-on keresztül (Android-on és iOS-en) is elérhető.

Aki inkább az autós utazás mellett voksol, annak a ShareNow car-sharing szolgáltatás jó választás lehet. A Niederösterreich Card weboldalon olvashatjuk, hogy ha regisztrációkor megadjuk a J20_NC_VIE/CARD kódot, 10 eurót írnak jóvá a felhasználói fiókunkban. A fel nem használt egyenleg a jóváírás után 30 nappal lejár és nem ruházható át. A regisztráció történhet a ShareNow weboldalán, illetve Android vagy iOS okostelefonon keresztül is.

Az NÖ-Card kínál egy bónuszpont-programot is (Wirtshauskultur-Bonuspunkteprogramm). Ennek keretében a kártyatulajdonosok a partner vendéglátóhelyeken 20 euró számlaértéktől minden további euró után bónuszpontokat gyűjthetnek, amelyeket éttermi utalványokra válthatnak be (maximum 250 pont naponta) és a következő alkalommal az NÖ-Card programban részt vevő vendéglátóhelyen felhasználhatják.  A pontgyűjtés csak a kártyatulajdonos által kifizetett étel- és italszámlára vonatkozik. Amint összegyűlt az 500 pont, a kártyatulajdonosok automatikusan kézhez kapnak egy 10 euró értékű  utalványt e-mailben. Minden – a programban részt vevő – vendéglátóhely elérhető online a www.wirtshauskultur.at címen.

Egyéb tudnivalók a vásárlásról, hosszabbításról

Az adott évben kiváltott vagy meghosszabbított NÖ-Card minden évben április 1. és a következő év március 31. között érvényes. Az Alsó-Ausztria kártya személyre szabott, továbbá egy úti cél naponta csak egyszer látogatható meg a kártya nyújtotta kedvezményes keretek között.

Új kártya kiváltása és egy már meglévő kártya érvényességének megújítása telefonon az NÖ-Card forródrótján keresztül, online pedig a Niederösterreich Card oldal webshopjában vagy személyesen a kedvezményprogramban résztvevő partnereknél indítható el.
Bécsben a programban részt vevő Trafikokban, ÖMV benzinkutaknál, illetve más partnereknél (Részletes információért kattints ide!) lehet a kártyához hozzájutni, illetve hosszabbítani.
Alsó-Ausztriában a programban részt vevő Trafikokban, ÖMV benzinkutaknál, Raiffeisen Bankokban, illetve egyéb más helyszínen (Bővebb info itt!) vásárolható meg az új-, illetve aktiválható ismét a régi kártya.

Jó kirándulást!

Szólj hozzá!