Kalandjaim az AMS-sel

Megtisztelő, hogy az elmúlt két hétben sokan meglátogattátok és olvastátok a blogomat. Köszönöm mindenkinek! 🙂
Ebben a részben a német nyelvtanulásommal és az osztrák munkanélküli hivatallal (AMS-sel) kapcsolatos kalandjaimat osztom meg Veletek.

A munkaügyi hivatal és az álláskeresés

Az Ausztriában élőknek már nem kell bemutatni, hogy mi is az az AMS (Arbeitsmarkt Service). Az osztrákok általában lekicsinylően legyintenek és hozzáfűzik, hogy „Á, az soha semmiben nem segít!” Nekem csak Bécsbe érkezésemet követően volt szerencsém őket közelebbről megismerni és én sem mondanám, hogy azonnal jó benyomást keltettek bennem.
Az első egy-két évem lényegében azzal telt, hogy – mint egy megszállott – küldözgettem az önéletrajzomat és a motivációs leveleimet mindenféle potenciális irodai pozícióra. Az esetek többségében az ügyintézők nem küldtek a profilomhoz illeszkedő állásajánlatokat, így többnyire magamra számíthattam. Bizonyos időközönként az éppen aktuálisan hozzám rendelt ügyintézőhöz (ugyanis volt belőlük néhány) kaptam időpontot (Termin-t), amelyen ajánlatos volt mindig pontosan megjelenni. Néhány perces késést követően – és némi kellemetlen magyarázkodás után – már új időpontot kellett kérni.

Néhány szó a bejelentkezésről és az ügyintézőkről…

Sokak számára talán ismerős alapszabály, hogy regisztrálni csak állandó osztrák lakcímmel („Hauptwohnsitz”) lehet. A bejelentkezés egyszerűen zajlik, de az ügyintézés már korántsem olyan tökéletes. Az AMS-es dolgozókról és az ott megjelent munkanélküliekről vegyes kép alakult ki bennünk. Első bejelentkezésünkkor ki kellett töltenünk egy regisztrációs adatlapot, amin megadtuk az iskolai végzettséget, az eddig betöltött munkaköröket, valamint azt, hogy milyen szakmai területen, milyen munkakörben szeretnénk dolgozni.
Az elmúlt évek alatt körülbelül 6 ügyintézőnél fordultam meg, akiknél – tisztelet a kivételnek – mindent újra és újra el kellett mesélnem magamról. Ők adminisztrálták az adatokat egy központi nyilvántartó rendszerbe, mégis minden folyamatosan összekuszálódott náluk vagy már alapvetően az elejétől kezdve semmi sem stimmelt.
A munkaügyi hivatal és a munkakereső között a regisztráláskor létrejön egy hivatalos megállapodás, amelyben rögzítik, hogy milyen végzettsége, tapasztalata van az ügyfélnek, valamint azt, hogy milyen területen és milyen pozícióban keres állást. Az én esetemben a megállapodásban azt rögzítették, hogy szobalány tapasztalattal (valamiért a magyarországi irodai és az osztrák eladói gyakorlatomról megfeledkeztek) irodai állást keresek. Természetesen sikertelen próbálkozás volt részükről… No comment! 🙂 Nagy eredménynek könyvelem el részükről, hogy másfél év után sikerült a diplomám elismertetéséről szóló hivatalos dokumentumok alapján bejegyezni, hogy tudományos fokozattal rendelkezem. Hozzáteszem, hogy ehhez hasonló történeteket osztrákok is meséltek. Igen, itt is nagy az Isten állatkertje és alacsony a kerítés.

Az ingyenes német tanfolyamok Bécsben

Hogy pozitív dolgokra tereljem a szót, azért a munkájukra igényes ügyintézőknek köszönhetően részt vehettem ingyenes német tanfolyamokon, így a Tirolban megszerzett német nyelvtudásom továbbfejlődhetett. Azóta is hálával gondolok rájuk! 🙂
Tirolban a „Guten Tag!, Danke!, Bitte!” szintről önképzéssel 2 év alatt eljutottam egy A2/B1-es nyelvtudásig. Az első hónapok után az esélytelenek nyugalmával azt mondtam magamnak, hogy ezen a nyelven sosem fogok tudni jól kommunikálni… Aki élt már Tirolban vagy Vorarlbergen, az tudja, hogy a dialektusok miatt még egy német anyanyelvű is kínok kínját éli át, mert olyan mintha kínaiul beszélnének hozzá.
Bécsben először az ÖSD B1-es, majd az ÖSD B2-es nyelvvizsgát tehettem le az AMS jóvoltából. Ekkor már szemmel láthatóan kezdtek nőni az esélyeim a munkaerőpiacon. Éreztem, hogy a sokévi vergődés után kezd megnyílni az út több lehetőség felé és egyre lelkesebb lettem.

Támogatott tanfolyamok

Az AMS minden esetben alaposan megfontolja, hogy melyik képzést hajlandó finanszírozni. A színvonalasabb oktatásokon csak akkor vehetünk részt, ha minimum B2-es német nyelvvizsgával vagy igazolhatóan minimum középfokú nyelvtudással rendelkezünk. A támogatott képzésekről itt lehet tájékozódni:
http://wbdb.ams.or.at/wbdb/index_wbdb.jsp?ams=J
Amennyiben mégsem találtunk számunkra releváns képzést, kereshetünk egyénileg akár több oktatási intézménynél is. Ebben az esetben az AMS részére az oktatási intézménytől egy árajánlatot (úgynevezett „Kostenvoranschlag”-ot) kell kérnünk, amit az AMS-es ügyintézőnknél vagy az online ügyfélszolgálaton (E-AMS-en) keresztül le kell adnunk. Ebben az esetben csak imádkozhatunk, hogy a támogatást megkapjuk, de egy próbát mindenképp megér. Én így jutottam el egy színvonalasabb képzéshez. 🙂
Értékes, elismert képzéseket leginkább itt találhatunk:
https://www.bfi.wien/http://www.wifiwien.at/

A munkanélküliség megítélése Bécsben

Sokan el sem tudják képzelni, milyen érzés az, amikor az ember hosszú ideig állást keres és a rengeteg befektetett energia ellenére sincs eredmény. Ráadásul az ismerősök sem mindig megértéssel és támogatással fordulnak hozzánk. Itt, Bécsben szerencsére nem szégyen, ha az ember éppen munka nélkül van, hiszen bármikor bárki erre a sorsra juthat. Kivétel nincs! Arról már nem is beszélve, hogy ha valaki osztrák munkanélküli segélyt kap – tehát van állandó pénzforrása – akkor ugyanúgy pályázhat államilag támogatott (önkormányzati vagy szövetkezeti) lakásra akár önerő nélkül is, mint egy foglalkoztatotti jogviszonyban lévő.

A lakásokról a következő bejegyzésemben fogok írni, ahol hasznos információkkal és tanácsokkal látlak el, úgyhogy érdemes lesz velem tartani, hiszen ez szintén egy igen kényes téma.

További szép napot! 🙂

Szólj hozzá!